...halo, dostava zvuka, što želite naručiti?

četvrtak, 19. lipnja 2014.

Ferragosto JAM 7: Slavonski Woodstock


Tko god se prije desetak godina brčkao u orahovačkom jezeru, nije ni sanjao da će ondje u budućnosti, osim hvatanja žaba, postojati spomena vrijedni sadržaji. A onda, u skrivenom slavonskom šumarku, ljeta 2008. rodio se mali Ferragosto Jam i bučno se obznanio lokalcima željnima opuštene atmosfere. Bio je to pun pogodak za mali, od civilizacije odsječen, grad, ali malo tko je mislio da će njegovo obiteljsko izletište 2013. posjetiti 4000 ljubitelja open air festivala.
            Baš poput organizatora Woodstocka, na kojeg je Jam neobično podsjećao u svom trećem,  nezaboravnom kišnom, izdanju, ni organizatori Ferragosta, udruga K.L.U.B. Dostava Zvuka, nisu očekivali da će festival privući svu silu djece cvijeća, roštilja i dobre zabave. No, upravo zbog spontane atmosfere, slavonskog gostoprimstva i ljubavi prema glazbi on je danas jedan od najjačih festivala kontinentalne Hrvatske, odmah iza velikog INmusic-a. Nekad jednodnevni festival na kojem su glave zvijezde bili neafirmirani lokalni bendovi, Ferragosto Jam danas se ponosi ponuđenim bogatim glazbenim menijem, i to specijalitetima kao što su Rambo Amadeus, Brkovi, Kawasaki 3P, Pipsi, Debeli Precjednik, Majke, Atheist Rap, Dječaci, Kandžija, Zemlja Gruva, Letu štuke, S.A.R.S., Six Pack, Elemental, uz začin demo bandova kao što su Mašinko, Muscle Tribe, Portman, Fil Tilen, Pullover, Dead Fish, Milost, Beetantone, Krankšvester i mnogi, mnogi drugi. 
            Zelenilom okruženo orahovačko jezero savršeni je poligon za feragoštanje – pa osim live punk i rock svirki i DJ-inga (Chew the fat!cro, Filip Motovunski, dj Chill, DJ Rahmanee i dr.), K.L.U.B. posjetiteljima nudi besplatan kamp, sportske turnire, obilazak srednjovjekovne utvrde Ružica grad i druge aktivnosti uz koje će gosti zaboraviti na morske vale o kojima su možda praznih džepova maštali.
            Od 1. do 3. kolovoza po sedmi put K.L.U.B. priprema piknik na koji stižu Hladno Pivo, Partibrejkers, JINX, Kultur Shock, Van Gogh, Edo Maajka, Overflow, She Loves Pablo, Kiša metaka, Šank, Deafness By Noise, Zbogom Brus Li, Yesh & Remi, InFormation, Killed a fox i ostala ekipa.
            Zaboravite Zrće i slična mondena mjesta, Ferragosto je svojim šarmom malog mjesta, u harmoniji s prirodom, pravi izbor za spontane i vesele ljude koji žive život punim plućima. Na njemu se događaju čarobne stvari – goli ljudi grle Idu Prester, pleše se u blatu, Bare propovijeda s pozornice, a čak i odlazak u Toi Toi postaje uzbuljiva pustolovina! Nakon Jama svi žele repete, pa ne čudi da je prema mišljenju spontane i vesele publike upravo orahovački spektakl najiščekivaniji festival godine.


by Mateja Sertić

Objavi komentar