...halo, dostava zvuka, što želite naručiti?

subota, 29. prosinca 2012.

Ferragosto JAM 6: RAMBO AMADEUS


S obzirom da Ferragosto web stranica malo kasni i to našom krivnjom, odlučili smo prvog izvođača objaviti na isti način kao i zadnjih par godina. Nećemo Vas puno gnjaviti sa uvodom jer znamo da ste svi u pripremama za Novu, samo ćemo reći da prvi headliner Ferragosta JAM 6, koji će se održati na Orahovačkom jezeru od 02. - 04. 08. '13.  je svima nam dobro znana urbana folk rock legenda koja od apsolutno svega može napraviti sprdačinu i dobru zabavu - RAMBO AMADEUS.

BIO:
Iako je rođenjem (1963. godine u porodilištu u Kotoru) dobio idealno estradno ime Antonije Pušić, on se ipak odlučio da u javnosti nastupa pod duhovitom firmom Rambo Amadeus. Tokom osnovne škole završio je i šest razreda niže muzičke za klavir, koju je napustio. Kasnije je taj postupak obrazložio izjavom da muzička škola "zaglupljuje i dosađuje dvojim učmalim kosmopolitskim programom".

Sebe predstavlja kao muzičara, pjesnika i medijskog manipulanta. Diplomirao je na PMF- u, odsjek turizam. Od 1972. do 1984. godine uspješno se bavio jedriličarstvom. Bio je reprezentativac i omladinski prvak Jugoslavije, osam puta je bio prvak Crne Gore, osvojio je Međunarodni kup Đerdapa 1980. godine. Počeo je da pjeva i komponuje u prvom razredu gimnazije. Godine 1979. svirao je u jazz punk grupi Radioaktivni otpad, a dvije godine kasnije osnovao je grupu Tri Brus Lija u Titogradu. Godine 1982. u hotelu Plaža svira mandolinu sa lokalnim orkestrom. Sledeće godine svira gitaru sa hotelskom grupom Egzodus. U Beogradu na studije dolazi 1985. godine, a prvi nastup imao je na Biciklijadi na Adi Ciganliji. U beogradskom SKC- u je sa kompozitorom Miroslavom Savićem osmislio performans "Uspavanka za revoluciju", pasiju sa dvadeset usisivača. Sledeće godine Rambo, Goran Vukićević, Miša Savić, Pera Talent i Miloš Obrenović pokreću alter rock sastav Otov Protokol. Septembra 1987. godine sa Sašom Markovićem Mladoženjom, Njegošem Šerbezovskim i Jugoslovenskim nindžom, osniva tajnu organizaciju KPGS sa kojom poduzima raznovrsne medijske zahvate.

U rock svijetu se pojavljuje pravo niotkuda 1988. godine debi albumom "O tugo jesenja" na kome je dao osnovne naznake svog zvuka: mješavina narodnjačkog zavijanja uz rap, klasiku, funk, plus originalni i duhoviti tekstovi i klasični rock rifovi (na primjer "Smoke on the water" grupe Deep Purple). Svoju muziku je nazvao turbo folk, prije nego se značenje te krilatice ispunilo zastrašujućim sadržajem u prvoj polovini devedestih godina. Javnost je zbunjivao pričom da mu je ime Nagib Fazlić Nagon i da je rudar koji je snimio ploču. Ključnu podršku pružio mu je producent Saša Habić, zahvaljujući kome je i snimio debi sa serijom neobičnih pjesama: "Vanzemaljac", "Fala ti majko", "Video", "Pilot babo", "Amadeus kolo". Rambo je na ploči svirao gitaru, Saša Habić klavijature, Miša Savić elektronski "Mirage", Vladimir Perić bas, a Saša Marković harmoniku.

DISCO:
  • 1988 - O tugo jesenja (Oh Autumn Sorrow), PGP RTB
  • 1989 - Hoćemo gusle (We Want Gusle), PGP RTB
  • 1991 - Psihološko propagandni komplet M-91 (Psychological Propaganda Set M-91), PGP RTB
  • 1995 - Muzika za decu (Music for Children), B92
  • 1996 - Mikroorganizmi (Microorganisms), Komuna
  • 1997 - Titanik, Komuna
  • 1998 - Metropolis B (tour-de-force), B92
  • 2000 - Don't happy, be worry, Metropolis (Released as Čobane vrati se (Shepherd, Come Back) in Slovenia and Croatia by Dallas Records)
  • 2005 - Oprem Dobro, B92
  • 2008 - Hipishizik Metafizik, PGP RTS
LINK:

2 komentara:

Anonimno kaže...

kurac pička govno sisa nepostoji album, a?

admin kaže...

postoji, ali to je LIVE album
a ovdje su samo nabrojani studijski albumi

Objavi komentar