...halo, dostava zvuka, što želite naručiti?

utorak, 29. ožujka 2011.

Ferragosto JAM 4: ČOVEK BEZ SLUHA


Sljedeći bend kojeg predstavljamo, a svirati će prvog dana na ovogodišnjem Ferragostu, su gosti iz Srbije koji su upravo završili snimanje novog albuma čiji izlazak željno iščekujemo. S nadolazećeg albuma ste mogli čuti singlove: Umukni malo, Superheroj, Upomoć, Gotovo je i Frodo. Predvođeni našim dobrim prijateljem Mikijem, dolazi nam: ČOVEK BEZ SLUHA.

Biografija:
 
Bend je nastao krajem ’94. godine, a osnovali su ga momci okupljeni oko ideje nazvane ''Čovek bez sluha'' (ChBS) čiji su konstruktori i kumovi bili Mikica (sadasnji basista) i Coa (tada pjevač benda). U vrijeme najvećih i izluđujućih restrikcija struje u Srbiji, rađa se tema za prvu pjesmu o aktualnim događanjima i to će biti prva stvar koju je bend ikada snimio i to u kultnom studiju ''Chesnjak'', a u postavi: Maxi (bubnjevi), Mikica (gitara i bas), Coa i Radomir (vokali). Uslijedila su prva gostovanja na lokalnim radio postajama, a zatim i poziv za prvu svirku benda. Na upražnjeno mjesto basiste upada Cvika (Van Gog) i ''ChBS'' u prosincu ‘94. nastupa na predstavljanju kragujevačke scene u Beogradu u klubu “Prostor” (kasnije “XL”). Poslije niza osobnih (kroz bend su prošli i Nemanja, Cukic, Pathce, Ivan…) i promjena eksperimentalne prirode (saksofon i slične akcije) bend je nakon debija “Mrzim ovaj grad” (CD, Chesnjak rec / Mettletvica Alien Noise rec) u ustaljenoj postavi LUNE – bubanj, MIKICA – bas, LAZA – gitara i RADOMIR – glas snimio svoj drugi album “Sećanje na zadnjeg klovna”, na kome već “A1” pjesmom “Blef” pokazuje svoj jasni stav prema iskrivljenom državnom sistemu, a spot za pjesmu “Reci ne” pred same izbore 2000. biva i zabranjen! Činilo se da opće stanje, smanjene koncertne aktivnosti, blokade i odlazak pjevača Radomira u Švicarsku sve više podsjećaju na “road to hell”… Ipak! 
Pored navedenih izdanja ChBS-a treba spomenuti da je ovaj bend zbog svog izraženog lokal-patriotizma i ljubavi prema nogometu snimio himnu FK Radnički (koju su zdušno prihvatile sve generacije ljubitelja nogometa u rodnom Kragujevcu), a možda za bend prijelomni trenutak je i onaj kada je se na kompilaciji “Know Your Rights” (NGO Millenium) pojavio sa obradom “We Didn’t Start the Fire” i autorskom pjesmom “Umesto osmeha”. Ovo je ujedno i prva suradnja sa starim prijateljem Mikijem, pjevačem bratskog benda Six Pack. Kako je bend osjetio veliki potencijal te pesme, "Umesto osmeha" dobiva i svoju ekranizaciju u vidu spota snimanog uz pomoć prijatelja benda, koji svoju premijeru u velikom stilu doživljava na svim kragujevačkim, ali istovremeno i beogradskim televizijama, čime je definitivno probijena barijera lokalnih okvira. Establirani mediji glavnog grada su konačno morali priznati postojanje i kvalitet “šumadijskih Ramonsa”, što se zaključuje po mnogobrojnim emitiranjima spota i pozitivnim komentarima. 16. studenog 2002. godine bend je proslavio 8 godina postojanja, koncertom u klubu "SKC - Kutija Šibica" za čiju priliku je snimljen i dokumentarni film o radu grupe. 
Suradnja sa Mikijem iz grupe Six Pack se nastavlja tokom cijele 2002. godine, da bi krajem godine on i definitivno postao član benda. Bjesomučno vježbanje, sastajanje, druženje, dogovaranje, pisanje i komponiranje ChBS-u je donijelo album “Second Hand” (Automatic records). Slijedi zilijardu koncerata, nastupa na festivalima i TV gostovanja. Nakon proslave 15 godina benda, CBS je upravo u studiju gdje završava novi album.

Postava:

  • bubanj: LUNE
  • bas: MIKICA 
  • gitara: LAZA 
  • vokal i gitara: MICKEY
Albumi:

Nema komentara:

Objavi komentar